NACHTSCHADE

 

NACHTSCHADE
fotografie | 2023-2024 (in progress)

De nachtschadefamilie (Solanaceae) bevat meer dan 90 geslachten en 2500 soorten. De familie omvat voedselplanten zoals tomaat, aubergine, aardappel en zoete peper, maar ook de wilde bloem bitterzoet en populaire tuinplanten zoals Nicotiana, Physalis en Petunia. Het zijn kruidachtige planten of kleine struiken en sommige soorten zijn giftig. De bloemen zijn puntsymmetrisch en hebben 5 bloemblaadjes. Ze zijn vaak verenigd in een kroonbuis met 5 meeldraden en 1 stijl. De vrucht is een bes.

Mijn onderzoek naar nachtschade bestaat uit het verzamelen van informatie over de verschillende nachtschadeplanten en hun habitat en heeft als fysiek resultaat een fotoserie. Naast fotografie gebruik ik ook alternatieve technieken zoals riso print en cyanotype. Het uiteindelijke doel is om de uitkomsten van het project te bundelen als kunstboek in 2025.

Nachtschade inspireert mij omdat het een mysterieuze plantenfamilie is. Het is een plantensoort die naast giftig, ook dodelijk kan zijn zoals de doornappel (Datura stramonium) en zwarte nachtschade (Solanum nigrum). Tegelijk produceert het een van de meest gegeten groente namelijk de aardappel (Solanum tuberosum). Deze tegenstelling maakt de onderbelichte nachtschadefamilie tot een interessant onderwerp voor onderzoek en beeldend voor een fotografieproject. In beeld en tekst breng ik de verschillende eigenschappen van nachtschade en haar metaforen samen. Fotografisch doe ik dit door veelal ’s nachts te werken; het contrast tussen licht en donker is van groot belang. Het minimaal ingeflitste onderwerp en de krachtige verzadiging van het zwart zorgt voor verstilling waardoor een eigen realiteit lijkt te ontstaan.


tijdens Museumnacht 2023 toonde ik mijn project-in-progress Nachtschade in het Fries Museum; een multimediale installatie in vorm van een onderzoekspresentatie. Deze tentoonstelling kwam voort uit een gewonnen open call van Kunstinitiatief VHDG en het Fries Museum