IJsland – Skimer

heleen haijtema   heleen haijtema   heleen haijtema

heleen haijtema   heleen haijtema   heleen haijtema
vitrage / 2014

 

heleen haijtema   heleen haijtema   heleen haijtema

heleen haijtema    heleen haijtema    heleen haijtema

heleen haijtema   heleen haijtema   heleen haijtema
reisverslag / 2014

 

heleen haijtema        heleen haijtema

heleen haijtema  heleen haijtema  heleen haijtema

heleen haijtema       heleen haijtema
gevonden boeken / 2014

 

heleen haijtema   heleen haijtema   heleen haijtema

SKIMER – IJsland 2014
“De Friezen zijn verwant aan IJsland: een stug en ongenaakbaar land, maar met overal geisers die nu en dan even opspringen uit de grond, om met hun hete dampen te getuigen van het warme leven, dat er onder brandt en werkt.” – Pieter Jelles Troelstra

Samen met vier Friese kunstenaars (Tryntsje Nauta, Grytsje Klijnstra, Grytsje Schaaf en José Witteveen) reisde ik in opdracht van Tresoar in augustus 2014 door IJsland. We verbleven op afgelegen plekken, in kleine vissersdorpen en afgelegen cottages, om er het vulkanische heitelân te vangen in beeld en taal. We stuitten op een land dat zich niet zomaar leert kennen, maar tegelijkertijd bekend is. Herkenbaar in haar eigenzinnigheid en kleinschaligheid, maar exotisch in haar eigenaardigheden.

Exposities tijdens festival Explore the North (2014) en galerie Het Melklokaal (2015)